7 Kasım 2011 Pazartesi

DEPREM DE ÇOCUKLARIMIZ

Deprem de çocuk

Doğal felaketler beklenmedik bir anda oluşur, bu ani oluşum insanlarda tepki uyandırdığını, felaketle karşı karşıya kalan kişinin fiziksel olarak yaralanmasının da, olumsuz psikolojik etki yarattığını söylemek gerekir. Ancak her insan bu tip olaylar karşısında farklı tepkiler gösterir ve tepkilerin şiddeti de farklıdır. Bu çocuklar olaya hemen tepki gösterir, bazılarının tepkisi aylar, hatta yıllar sonra gecikmeli olarak ortaya çıkabilir.
Depremi yaşayan çocukların da , televizyondan izleyenlerin de korku içinde olduğu bir gerçek. Çocukların deprem sonunda vereceği tepkilerin ne olduğunu bilirsek kendimizi ve çocuğumuzu felaketin etkilerinden daha çabuk kurtarabiliriz. Okul öncesi dönem çocukları felakettten aynı yetişkinler gibi etkilenirler. Her şeyini yitirme, bir yere ait olma duygusunun zedelenmiş olması, tehdit altında olma, güvensizlik... Yetişkinlerin yaşadığı korku ve kaygıları yaşarlar. Bu yaş çocuğuna " seni anlıyorum, ben de seninle aynı duyguları yaşıyorum " mesajının verilmesi önemlidir. Ayrıca bu yaştaki çocuklar gelişimlerinin gereği tüm olumsuzluklarda kendilerini suçlu hissederler. Depremden veya yaşanılan kayıplardan kendilerini sorumlu tutabilirler. Dolayısıyla bunun doğal bir olay olduğunu ve nedeninin kendisi olmadığını açıklamalıyız.
Çocuklar depremi nasıl algılarlar?                     

Çocuklar da yetişkinler gibi deprem felaketinden korkarlar. Ne var ki depremi, biz yetişkinler gibi kontrolümüz dışında olan doğal bir olay olarak anlamakta güçlük çekerler. Üstelik çocuklar, kendilerini koruyan ve tamamen güven duydukları yetişkinlerin bu olay karşısında çaresiz kalmasından endişe duyarlar.

 • Okulöncesi dönemdeki çocuklar bu felaketin, anne-babasının onaylamadığı bir düşüncesi ya da davranışı nedeniyle başlarına geldiğini sanırlar.

 • Okul çağındaki çocuklar ise doğal olayları anlayabilirler. Ancak, böylesine büyük bir felaketi daha önce yaptıkları kötü bir davranıştan dolayı kendilerine verilen bir ceza olarak algılayabilirler.

 • Ergenlerin depremi algılayışı ise yetişkinlerinkine oldukça benzerdir. Ancak bu felaketin kendi başlarına gelmiş olmasından öfke duyabilirler.

Çocukların Tepkileri Neler Olabilir?
Aniden oluşan değişiklik ve kayıplara çocukların uyum sağlaması çok güç olur. Sessiz , uysal, uslu, bir çocuk hırçın ve agsresif olabilir. Dışa dönük olan çocuk, utangaç, korkak olabilir. Uyku sorunları, yeme sorunları, alt ıslatma, parmak emme gibi davranışlar gözlenebilir. Kolayca üzülme, ağlama, mızmızlanma görülür. Yetişkinlere olan güvenleri sarsılabilir. Gelecekle ve ailesi ile ilgili endişeler taşır.
Çocuklarımıza depremi ve diğer doğal afetleri anlaya bileceği dilde anlatılmalı. Depremin bir doğa olayı olduğu kavratılmalı ve korkulacak bir şeyin olmadığı anlatılmalıdır



0 yorum:

Yorum Gönder

 

GELECEĞİN BAHÇESİ Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting